The Hampden Road project is a residential project comprising of 174 new apartments. The site was a former industrial estate adjacent to Hornsey railway station in Haringey. Furthermore, this area including the New River, which runs along the north-eastern boundary of the site, are collectively  designated as an ‘Ecological Corridor’. The landscape design together with the architectural design responds to this.

The soft landscape corridor creates a green transition, “an urban woodland”, beyond which are the usable gardens together with the two buildings. The central space in between the buildings is designed to be the heart of the developmentwhich interacts equally with both, the buildings and other enclaves. Envisaged as a carpet, this shared surface is bordered with colourful planting and trees, nestled within are the car-parking spaces. Native trees are strategically located which together with the bio-diverse roofs, insect boxes, bird and bat boxes provide ample roosting opportunities for the local fauna.

After successfully assisting the client in achieving planning permission, d4p are currently detailing the scheme to enable tenders to be invited for construction.

PARTNERS: Fairview New Homes / Formation Architects / Structa
STATUS: Tender